Hyaluronic Acid i hudpleie

Ok. Nå kommer et nerdeinnlegg. Men det kan hende du vil synes dette er interessant hvis du er opptatt av huden din 😉 Det er nemlig en helt fantastisk ingrediens! Helt sant.

Hyaluronic acid (Hyaluronsyre på norsk) er en ingrediens jeg har vært veldig nyskjerrig på.
For huden sies den å ha den effekten at den binder fuktigheten bedre i huden, og man får en ungdommelig mer “opp-pumpet” hud. “Problemet” når man blir eldre er jo fettlaget som  forvinner under huden som blir tynnere og gjør at man blir mer markert og gammel i ansiktet.

Hva gjør Hyaluronic Acid?

HA er et spesielt protein som forekommer naturlig i hele kroppen, og er et av de stoffene det er mest forsket på i medisin i dag med tusenvis av kliniske studier. HAs funksjon i kroppen er, blant annet å binde vann, og for å smøre bevegelige deler av kroppen, slik som ledd og muskler. Kort sagt trengs HA til mange viktige områder av kroppen, inkludert hud og skjønnhet.

I hudpleie, kan du finne hyaluronsyre kremer, serumer, innsprøyting (aka: Restylane), og HA kosttilskudd.

Hyaluronic-Acid

Prøve å lage krem med Hyaluronic Acid

Selvfølgelig måtte jeg prøve å lage en krem med denne vidunder-ingrediensen.
Hyaluronic Acid som ingrediens er et hvitt pulver.

Når man sier det er en blanding med Hyaluronic acid på 100%, er det i virkeligheten kun 1%. Det er fordi det ikke er mulig å blande en sterkere oppløsning med hyaluronic acid. HA absorberer vann som en svamp mellom 500 og 1000 ganger sin egen vekt, og med over 1% vil den bli mindre flytende og mer geleaktig. Så hvis noen hevder å selge deg 100% hyaluronic acid krem, så er det i virkeligheten bare 1%. Det er standard industri terminologi siden det regnes som maksimal konsentrasjon for å opprettholde den flytende egenskapen. Well, digresjon. Men tenkte det var kjekt å vite hvis du kjøper en 100% HAkrem. Så vet du hva du får.

Min erfaring ja. Vidunderingrediensen ble innkjøpt og mens jeg ventet på pakken leste jeg meg opp. Det var da jeg forsto at dette ikke ville bli lett. Hyaluronic er IKKE oppløselig i olje, som jeg foretrekker fremfor vann for å unngå konserveringsmidler. (annet enn antioksidant) Og ikke bare det, men pulveret er kun oppløselig ved nøyaktig 4 grader over mange timer (var det 12?) og i praksis, well det ble aldri noen hjemmelaget krem for å si det sånn. Og jeg har fortsatt sånn cirka 10 gram igjen i skuffen. Fremdeles ikke kvinnet meg opp til å gjøre noe nytt forsøk.

NOW-07781-2

Hyaluronic Acid krem fra Now Foods

Så det var derfor jeg ble så inderlig glad da jeg kom over denne kremen fra Now Foods på Iherb.

Den koster cirka 70 kroner. !!! ja, 70! kroner:D

Jeg får fremdeles ikke lagt ut linker til iherb her på wordpress (WHY WP??) beklager det. Men det er enkelt å søke på iherb.com.

Now Foods er kjent for å bruke gode parabenfrie ingredienser, og er et merke med mange gode produkter. Både oljer, kosttilskudd, eteriske oljer ol. Har kjøpt flere gode produkter fra dette merket som jeg har vært veldig fornøyd med.

Hvordan virker Hyaluronic Acid kremen?

Nå har jeg snart brukt opp hele tuben. Har brukt den både morgen og kveld. Men ikke BARE den. Fordi alene så kjenner man at dette er acid/syre. Dvs den virker sammentrekkende og kan føles umiddelbart tørr. Og jeg er veldig glad i veldig rike fuktighetskremer som jeg kjenner gir massevis av fuktighet til huden.

Så løsningen min for meg, er å påføre HAkremen først, og deretter en rik krem (som jeg lager selv med avokadobutter, vegetabilsk glycerin, d-panthenol, aloe vera gele, rosemarin ekstrakt, lecithin (fra soyabønner), noen ganger glycolic acid, eller l-acsorbic acid(vitamin c), aprikoskjerneolje)

Den har vart i ca 2 og 1/2 mnd, og jeg har påført raust. (ansikt, hals og bryst. Noen ganger hender).

Og jeg tror faktisk jeg må påstå at jeg ser forandringer. Det er som om linjene i ansiktet er bittelitt mykere, huden litt tykkere. Og de begynnende rynkene over munnen ser jeg ikke lenger. (Håper ikke det bare er synet som blir dårligere, isåfall har det sine fordeler DET også ;))

Så overbevist at jeg straks skal bestille en ny.

Se også: Wikipedia, hyaluronsyre

Vitamin C i hudpleie

orangeL-Ascorbic Acid som er det kjemiske navnet på vitamin C, og er en ingrediens jeg har blitt veldig fasinert av. Det er et hvitt pulver som er vannoppløselig.

Jeg har laget et vitamin C serum med ca. 14% L-Ascorbic Acid, og ser merkbare forandringer i hudstrukturen. Porene mine ser mye mindre ut, og hudtonen er jevnere. Enkelte pigmentflekker har også forsvunnet.

Jeg fortsetter å skrive om ingrediensene jeg bruker, for å forhåpentligvis inspirere andre til å lage sine egne hudpleieprodukter. For bak alle disse rare navnene, kan det skjule seg ingredienser som faktisk gjør noe, og er organiske. L-Ascorbic Acid har blitt en må-ha ingrediens. Den kan jeg også bruke til å justere ned ph-verdien hvis jeg også bruker oljer, eller i det hele tatt når jeg vil ha en lavere ph-verdi.

L-Ascorbic Acid er en aktiv ingrediens som bør ha en maks prosentandel ikke over 20 %. I en oppløsning i vann på 5%, blir det en ph på rundt 2.2 – 2.5. Det betyr er den er sur (acid).

INCI navn: L-Ascorbic Acid

Alle navn i ingredienslister er skrevet med deres såkalte INCI navn (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) som ble innført i 1997 som et felles påpud om merking av kosmetiske produkter etter en felles europeisk standard, som kalles INCI standarden. Det er for å sikre en lik merking av produkter. Les mer om det her.

Bak L-ascorbic Acid skjuler det seg noe så enkelt som vitamin C. En vital ingrediens for både dyr og mennesker. Det er en antioxidant som beskytter kroppen, og som er nødvendig for oss.

620px-L-Ascorbic_acid.svgOm Vitamin C

Vitamin C finnes hovedsaklig i frukt og grønnsaker. Vi trenger vitamin C for vedlikehold av skjelett, hud og blodårer. Vitam C er et organisk stoff, på samme måte som alle andre vitaminer. Dette betyr at den inneholder elementer av karbon og oksygen, og er en substans som finnes i levende ting.

Produksjon av Collagen

Vitamin C er involvert i produksjonen av kollagen. Kollagen er den viktigste komponenten i bindevevet og det mest vanlige proteinet i pattedyr. Eksperter sier at 1% til 2% av muskelvevet er kollagen. Kollagen er et viktig stoff og en stor del av vev som sener, ligament, hud, hornhinnen, brusk, bein, mage-tarmsystemet, og blodkar.

Det er mange produkter der ute som har vitamin C som en ingrediens. Vitamin C er brukt og solgt i mange forskjellige former og er mer eller mindre effektive avhengig av konsentrasjonen, oppbevaring og type.

Hva er L-Ascorbic Acid?

L-ascorbic Acid er den mest “naturlige” formen av vitamin C og sies å være den mest effektive.

Når vi utsettes for ultrafiolett bestråling fra solen, reduseres mengden vitamin C i huden, og øker dannelse av skadelige frie radikaler. Bruk av kremer som inneholder L-Ascorbic Acid gjenoppretter denne balansen, og motvirker dannelsen av frie radikaler. Vitamin C produkter er spesielt å anbefale om sommeren når vi utslettes for sollys.

Det paradoksale er at L-Ascorbic acid kan gjøre deg mer ømfindtlig for sollys. Så det er veldig viktig med solbeskyttelse.

Viktigheten av riktig oppbevaring

Hvis L-Ascorbic Acid er riktig lagret, vil det virke bra for dem som ikke har sensitive hud. Men den er ikke veldig stabil. Det betyr at den oksiderer lett når det er eksponert for luft. Oksidert vitamin C vil ikke ha noen fordeler for huden og kan til og med gjøre skade. Hvis du ikke er sikker på hvordan det er oppbevart eller hvor gammelt det er, bør det ganske enkelt unngås.

Jeg har lagret vitamin-c serumet mitt i en såkalt airless treatmentpump flaske. Det er altså en pumpeflaske hvor bunnen følger med oppover ettersom produktet tømmes i flasken. Det skal gjøre at det ikke kommer til luft. Hvertfall minimalt. Og så langt ser den ut til å virke. (Kremen forandrer farge når den oksiderer, så det er enkelt å se. Det har jeg ekspirementert med, og den som fikk luft gikk fra hvit til knallorange tilslutt.)

Tilvenning

Det går an å venne huden til acids. Det vil si at man bruker små mengder til å begynne med, og etterhvert øker mengden. Det er enkelt å få til hvis man lager sine egne produkter 😉

Noen hudpleieeksperter mener at L-ascorbic acis er den eneste typen av vitamin C du bør se etter i en krem.

Hvor effektivt er L-askorbinsyre?

I en studie fra 1999 behandlet 28 personer halve ansiktet med fuktighet og andre halvparten med L-askorbinsyre. Ansiktshalvdelen som ble behandlet med fuktighet opplevde nesten ingen hudforbedring, mens hele 84% opplevde hudforbedring på siden behandlet med L-askorbinsyre etter 12 uker. Hudforbedring bestod av reduksjon i fine linjer (68%), ruhet (36%) og bedret pigmentering (32%). Bivirkninger rapporter var lett svie i huden (55%), rødhet (24%) og tørrhet (5%). Andre studier har også vist at vitamin C kan bedre fine linjer, rynker, ruhet,
brune flekker og tegn på
solskadet hud.

Kliniske studier har vist at vitamin C reduserer antall «solbrent celler» i huden med 40-60%, og reduserer UV  skade på arvematerialet (DNA) med 62%. Vitamin C er også anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden. Vitamin C er videre en viktig kofaktor i dannelse av kollagen og hjelper til å forsterke barrieremekanismene som beskytter huden. Vitamin C kremer i konsentrasjon 10-20% er foretrukket for å oppnå ønsket effekt, og jo høyere konsentrasjon man bruker desto mer virkningsfulle er produktene. Men her skal man være forsiktig, så man ikke blir sittende med en allergisk reaksjon. Ta det rolig!

BLB-00512-0

Hvor får man kjøpt L-Ascobic Acid?

Hos iherb får jeg kjøpt ren L-ascorbic acid i kapsler på 500 mg. De er enkle å åpne for å få ut pulveret, men jeg har også sett at man kan få kjøpt pulveret løst, uten kapsler. (andre steder enn iherb.)

For 180 kapsler, altså 60 gram L-ascorbic Acid betaler jeg ca.90 kroner. Det rekker til veldig mange produkter. Så dette er ikke en veldig dyr ingrediens. Ikke noe eksklusivt med denne altså, rent prismessig.

Vitamin C har helbredende egenskaper

  • Vitamin C spiller en betydelig rolle i helbredelse av sår, kutt og skrubbsår.
  • Infeksjoner – personer med tilstrekkelig nivå av vitamin C er bedre i stand til å bekjempe infeksjoner i forhold til mennesker med vitamin C-mangel.
  • Kreft beskyttelse – vitamin C bremser ned konvertering av irritanter til kreftfremkallende stoffer. Eksempler på irritanter er tobakksrøyk, smog, og noen stoffer som finnes i matvarer.
  • Cardiovasculære fordeler – eksperter mener vitamin C utvider blodårene, beskytter oss fra å utvikle hypertensjon (høyt blodtrykk) og hjertesykdommer.
  • Kolesterol – personer med tilstrekkelig nivå av vitamin C har bedre kolesterolnivå kontroll i forhold til andre.
  • Skjørbuk – hvis du spiser rikelig med vitamin C vil du ikke få skjørbuk, en sykdom som fører til hovne ledd, blødende tannkjøtt, løse tenner, anemi og trøtthet. Skjørbuk pleide å være et problem blant skipets mannskap mange år siden på grunn av mangel på frukt og grønnsaker forbruk. I dag er skjørbuk er uvanlig.
  • Øyne – vitamin C reduserer risikoen for grå stær.
  • Diabetes pasienter – personer med diabetes som spiser rikelig med vitamin C rik frukt og grønnsaker er mindre sannsynlighet for å oppleve forverring av nyrer, øyne og nerver.
  • Jern absorpsjon er bedre hvis du spiser rikelig med vitamin C.
  • Bly – nivåer kan bli betydelig redusert hvis vi har tilstrekkelig mengder vitamin C.
  • Histamin – en 1992 studie fant at folk som tok 2 gram vitamin C per dag hadde betydelig lavere blod nivåer av histamin. Histamin er et stoff immunforsvaret vårt produserer, noe som resulterer i betennelse og andre problemer.

Har du noen erfaring med vitamin C? Eller andre ingredienser som gir merkbar forandring?

Shea butter kan brukes til mye

shea butter natural nuts

Shea butter er en av mine favorittingredienser som jeg bruker i mange av de produktene jeg lager. Dette er en må-ha ingrediens.

Hva er Shea Butter? 

Shea butter, er et naturlig kremfarget fett som er godt kjent for sine fuktighetsgivende egenskaper. Det er laget av nøtter fra shea trær i Afrika, og det kan ta så mange som tretti år før man kan høste.

NOW-shea butterShea butter har blitt omtalt som «kvinners gull» fordi det er den eneste kilden til inntekt for økonomisk vanskeligstilte kvinner.

Shea Butter fra Vest-og Sentral-Afrika

Shea butter har vært brukt i århundrer i Afrika før dens gode egenskaper ble anerkjent av andre land. Shea butter har mange fordeler, og noen av disse inkluderer lindring av tørr hud og hodebunn, healing av hudskader og eksem, holde rynkene i sjakk, berolige mindre brannskader, minimere forekomsten av strekkmerker, og gjenopprette tapt glans i håret.

Helbredende egenskaper

På grunn av sine helbredende egenskaper har shea butter blitt innarbeidet i mange produkter til personlig pleie, som lotion, shampo, balsam og såper. Shea Butter en fantastisk mykgjørende og er perfekt for daglig bruk. Det inneholder naturlig vitamin A og vitamin E, og har en naturlig solfaktor på rundt 2.

Dette produktet vil smelte ved høye temperaturer og bli solid igjen når det er avkjølt. Dette er naturlig og kan påvirke utseendet, men vil ikke skade kvaliteten på produktet. Dersom det er hardt, kan det bli myknet ved å plassere i en kjele med varmt vann i 30 minutter eller microwaved i noen sekunder.

Hvor kan man kjøpe Shea Butter?

Det er mange nettbutikker som selger shea butter. Jeg har aldri kjøpt andre steder enn min yndlingsbutikk for ingredienser, iherb.  (Dere må søke på “shea butter”. WordPress driver og kødder med bloggen min, så jeg får ikke linket direkte. f.)

Vegetabilsk Glyserin

glycerin1

 

Jeg har så lyst til å skrive litt mer om ingrediensene jeg bruker når jeg lager produktene mine. Kanskje det kan inspirere noen;)

Det er en rekke ingredienser som er veldig anvendelige og kan brukes i forskjellige typer produkter. Men som også kan brukes alene. Det er baseingrediensene. Vitaminer og forskjellige typer syrer (acid) som glykolsyre, salisylsyre ol, brukes i en mindre prosentandel enn baseingrediensene. Og kan varieres etter behov i større grad. Glyserin er en av baseingrediensene mine. Svært anvendelig. Og jeg bruker den både i bodylotion, ansiktsrens, dagkrem, hårkur/balsam. En må-ha ingrediens. 

For å lage sin helt egen formula er det lurt å kunne litt detaljert om ingrediensene man bruker, for å finne frem til den rette kombinasjonen. Enkelte ingredienser har også den egenskapen at de forsterker hverandre.  Ved å se på andres oppskrifter og ingrediensinnhold på kommersielle produkter, kan man lære mye.

Hva er Glyserin?

Se Wikipedias definisjon av glyserol.
Det er et karbohydrat som vanligvis er avledet fra planteoljer. Glyserin er en fargeløs, luktfri, tykk væske med søt smak, som brukes i en rekke ulike produkter. I kosmetikk og skjønnhetsprodukter er det en populær ingrediens på grunn av alle de gode egenskapene den har for forskjellige hudtyper. Glyserin er også brukt som konserveringsmiddel i matindustrien, i kosttilskudd og en sjelden gang som mykgjører i tekstilindustrien.

Det finnes tre typer glyserin

  1. Naturlig (vegetabilsk) glyserin som kommer fra vegetabilske oljer.
  2. Syntetisk glyserin.
  3. Glyserin fra petroleum (propylen glykol) som er vanlig i all kommersiell såpe og glyserin-såpebaser. 

Med andre ord indikerer ikke «glyserin-betegnelsen» på innholdsfortegnelsen noen garanti for at produktet er vegetabilsk.

Egenskaper for Vegetabilsk Glyserin

Glyserin er et fuktighetsbevarende middel ved å trekke fuktighet fra luften inn i huden slik at huden holder seg fuktig og næret.  Glyserin er ikke giftig for naturen, og er trygt å bruke i produkter for babyer og småbarn.

Glyserin er kjent for å være den mest allsidige av alle ingredienser som brukes i skjønnhetsprodukter fordi den ikke mister sin kjemiske stabilitet når den blandes med andre stoffer.

Negative egenskaper med Glyserin?

Noen hevder at glyserin ved å trekke til seg fuktighet fra luften, kan ende med å trekke ut fuktighet fra huden og gjøre den tørr.  Dette kan skje i svært tørre klima. Jeg har personlig ikke hatt noen negative erfaringer med glyserin. Tvertimot.  Så jeg er ikke sikker på denne påstanden.

Dette kan uansett unngåes ved å blande i feks olje eller aloe vera gele sammen med glyserinen. Det er glyserin i ren form som kan forårsake dette. Og etter min erfaring fungerer den utmerket sammen med andre ingredienser, og holder fint på fuktigheten i huden.

Glyserin for tørr hud og sprukne lepper

Det hevdes at glyserin er et av de beste ingrediensene for tørr hud og sprukne lepper. Den tiltrekker seg akkurat riktig mengde fuktighet som skal til for å fukte huden. Og er skånsom og uten bivirkninger. Glyserin er også bra som kur for psoriasis og eksem. I begrensede mengder kan glyserin brukes i ren form.

Glyserin i hudpleie

Det er ikke bare tørr hud som har nytte av glyserin. Den forebygger acnerelaterte hudproblemer, og sies å redusere og minske forekomsten av rynker og fine linjer. Glyserin beskytter også mot bakterielle hudinfeksjoner.

Glyserin kan blandes sammen med din bodylotion eller ansiktskrem for å tilføre glyserinens egenskaper. Den kan også brukes som kur for tørre lepper ved å smøre på ren glyserin morgen og kveld.

Glyserin for håret

Hår og hodebunn har også nytte av glyserinens fuktighetsgivende egenskaper. Og den hevdes å stimulere hårveksten og styrke håret. Tørr flassende hodebunn kan kureres ved å gni vegetabilsk glyserin direkte i hodebunnen.

Bruk av Glyserin

Glyserin kan blandes med oljer, vann, honning, eteriske oljer, aloe vera gele eller juice ol. Det er helt opp til deg og ditt formål som avgjør det . Glyserin er veldig anvendelig. Og i og med at det er sikkert i sin rene form, så kan du jo ikke trå feil. Noen ingredienser er jo slik at de kan virke irriterende i større mengder. Dette trenger du ikke ta hensyn til med glyserin.

Jeg bruker noen prosent med glyserin i bodylotion, ansiktskrem, rensekremen, hårkur. En veldig anvendelig ingrediens som sagt.

Hvor får man tak i Vegetabilsk glyserin?

Har lest at man får kjøpt det på apotek eller fargehandelen. Jeg kjøper glyserin på Coastal Scents.  Der koster det 36 kroner for 473 ml. Fresholi er også et alternativ. (Har ikke prøvd der selv)

Min mening

Jeg liker ingredienser som er gode alene. Og som i utgangspunktet ikke trenger andre ingredienser for å gjøre noe positivt for huden. Hvis mesteparten av de ingrediensene man bruker fyller det kriteriet, så kan man lage gode saker.  Å lage en god formula synes jeg er utrolig spennende. Og jeg leser stadig om nye ingredienser jeg får lyst til å tilsette. For eksempel diverse rene vitaminer for huden, som gjemmer seg bak skumle navn som l-ascorbic acid ol. Det skal jeg skrive mer om. Men da er vi inne på ingredienser som brukes i mindre doser. Glyserin er en av base ingrediensene.

Jojobaoljens magiske virkning

Ojlen kommer i mange innpakninger. Jeg kjøpte en på apoteket, men jeg tror det kan fås billigere på nett. Pass bare på at den er kaldpresset.

Jeg har brukt den på huden når jeg føler meg uttørret, i tørt hår når det er på det mest fluffy.  Den er veldig lett og kjennes ikke fet. Jojobaolje er også en baseolje som ikke tetter igjen porene.

Og igår fikk den et helt nytt bruksområde. Jeg våknet opp med sti på det ene øyet. Øm og hoven og skikkelig ekkelt. Jeg husket jeg hadde lest dette på nett for en liten stund siden, at man kan smøre på jojobaolje på øyet (altså øyelokket, ikke øyeeplet) hvis man har sti.

Og jaggu, etter en liten stund, kanksje en time seienere, så var stien på hell, og jeg ble kvitt dennne ulumskheten. Yeah!! 😀 me happy

Jojobafakta:
Jojoba er egentlig ingen olje, men en flytende voks, som trenger lett inn i huden. Den egner seg for alle typer hud, da den er en balanserende olje som er fin for både kviser og fet hud, men også hvis huden er tørr og fuktfattig.

Hvis du flasser og kjenner deg uttørket, kan du massere den inn i hår eller hodebunn. Den er betennelseshemmende og brukes mot eksem og psoriasis. Passer spesielt godt til voksen hud.

Naturlig vitamin E fra jojobanøtten regenererer sliten hud, regulerer balansen i det ytterste hudlaget og stimulerer celleveksten. Jojobaolje gjør huden din myk og glatt med en ungdommelig glød. Den motvirker for tidlig aldring og er ideell for massasje. Er meget god til ansiktsolje, både til rensing og pleie, den gjør huden silkemyk, passer for alle hudtyper, spesielt fet hud og akne. Den er fin til håret som kur ved tørt, livløst hår, som beskyttelse mot sol og saltvann om sommeren.

Jojobaolje bør alltid brukes etter voksing og barbering for å unngå irritert, rød og småkvisete hud! Under hårfjerning skades hudens syrekappe. Syrekappen er en beskyttende hinne og hudens immunforsvar som skal beskytte mot ytre skade.
Jojobaolje har nesten identisk oppbyggning som syrekappen og forhindrer irritasjon etter hårfjerning.

Jojobaolje er strengt tatt ingen olje, men en voks fra frukten hos ørkenplanten Buxus chinensis (= Simmondsia chinensis). Jojobaolje trenger dypt inn, er bløtgjørende og hjelper huden til å ta imot og bevare naturlig fuktighet. Oljen er stabil og varer lenge. Den er nyttig mot tørt eksem, og en god base for en hårolje. Jojobaolje kan være spesielt gunstig mot barneeksem, melkeskurv og andre tørre hudplager. Jojoba er den beste oljen å bruke som basis for parfyme, da den er den minst fete av basisoljene.

Oljen er rik på E-vitamin og collagenlignende stoff. For sunt og vakkert hår masseres noen dråper jojobaolje i hårbunnen og klappes forsiktig inn i håret etter hårvasken. Jojobaolje reduserer fine linjer og rynker, og kan lindre solbrenthet, psoriasis og akne. Tips: Prøv noen dråper jojobaolje i ansiktet før du eventuelt har på favorittkremen din!