Sol og hud


sol og hudJeg er jo at dette innlegget burde kommet for en uke siden, men det gikk ikke helt etter planen. Hjernen har vært midlertidig ute av funksjon, men jeg tror jeg har fått samlet bitene nå.  For denne gang.

Det er så deilig når sola kommer med varmen. Vi trekkes ut av huset for å nyte de varme strålene. Klesplaggene forsvinner og huden blottlegges.  Vi sosialiserer som aldri før, som om vi skal ta igjen for de månedene det var fristende å gå i hi.

 

Solens positive og negative sider

 

Når øyne og huden blir stimulert av solstrålene vil den kunne produsere vitamin D. Lys og varme fra solstrålene er livsviktige for både mennesker, dyr og planteliv. Vi kan rett og slett ikke leve uten. Men det er faktisk veldig lite som skal til. Om ansikt og hender utsettes for sol i ti minutter to ganger per uke, er det nok til å produsere den d-vitaminen vi trenger.

Samtidig prøver huden å beskytte cellene ved å produsere pigment, og vi får den etterlengtende brunfargen. Den brunfargen som av mange er et tegn på sunnhet, er i virkeligheten en beskyttelsesmekanisme mot skader som blir påført huden via de ultra fiolette strålene.

Solforbrenning er soleklart et varsel om for mye sol. De som blir lett brente og har vansker med å få farge, er mest utsatt for solskader, som flekkete pigmentering og utvidete blodkar.

 

Når skaden har skjedd

 

sol og hud2

Jeg har jo blitt fanatisk opptatt av hudpleie. Well, iallefall har jeg lært en del det siste året. Og som den hudpleiemisjonæren jeg har blitt, har jeg konstant behov å messe om er viktigheten av solkrem!!

Det er ikke vanskelig å forstå at man føler seg litt freshere når man får litt sommerfarge på kroppen. Men man oppnår faktisk en mer holdbar farge om man soler seg langsommere og unngår å bli brent.

Men jeg skal ikke sitte her som tante-kjip eller skinnhellig og si jeg ikke forstår hvor deilig det er å bare være i solen. Særlig de første varmende solstrålene på våren er for meg etterlengtet gjennom hele vinteren.

Alle har vel blitt solbrent minst en gang i løpet av livet. Det er vanskelig å unngå, og man kan ikke alltid forutse solens styrke. Så hvis skaden har skjedd er det viktig å tilføre fuktighet. Noe av det aller beste er faktisk aloe vera. Har du en aloe vera plante kan du kutte av en liten bit, og skvise ut gelen og smøre på det brente området. Har du ikke aloe vera, kan en god fuktighetskrem også gjøre nytte for seg.

 

Om solfaktor

 

Det er ikke slik at solfaktor 30 beskytter 50 prosent bedre enn solfaktor 15.  En krem med faktor 15 vil blokkere 93.2 prosent av UVB-strålene, mens solfaktor 30 vil blokkere 96,6 prosent.  Solkremer med veldig høy faktor kan inneholde store mengder kjemiske solfiltre som kan irritere huden din.  Det er verdt å tenke på når du kjøper solkrem. Det er faktisk slik at hårfarge og solkrem er av de produktene som inneholder mest ingredienser som er skadelige for mennesker og natur, fordi de er mer  kjemisk kompliserte enn andre produkter, og inneholder derfor mest bestenkelige stoffer av all kosmetikk. (unntatt hårfarger)

SPF står for Sun Protection Factor, og angir kun beskyttelsen mot UVB hvis det ikke er oppgitt noe annet.

 

Fysisk og kjemisk solfaktor

 

Det er mange måter å lage en solkrem på. Man kan bruke fysiske filtre, som ofte kjennetegnes ved at kremen kan være litt vanskelig å smøre på, fordi det legger seg et hvitt lag på huden. Men det er nettopp denne hvite ingrediensen som gir deg beskyttelse. Det er ikke lenger tillatt å bruke sinkoksid (zink oxide) i europa. Men i USA er det fortsatt lov. Titanium Dioxide er en lignende ingrediens. Et hvitt pulver som er oppløselig i olje eller vann. Det fungerer på den måten at det legger seg som en beskyttelse over huden. Derfor er mengde også med på å avgjøre hvor høy solfaktoren blir. Jo tykkere lag du smører på, jo bedre beskyttelse.

Kjemiske filtre inneholder ofte giftstoffer som kan forstyrre hormonbalansen din. I en undersøkelse som Mattilsynet gjorde i 2006 med 15 solkremer, mente de at vi burde unngå 4 av dem.  Les Mattilsynets konklusjon.

Kjemiske solfiltre tas opp i huden og stopper UV-strålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Solkrem med kjemiske filtre er oftest lette å smøre inn i huden.

Det finnes også solkremer som inneholder en kombinasjon av fysiske og kjemiske solfiltre.

For min del vil jeg fra nå og forever sverge til fysiske filtre. Og solhatt.

Det er dessverre de største kosmetikkaktørene som er de mest bakstreberske. Som Nivea, L’Oreal og Piz Buin. Heldigvis er det andre som tar mer hensyn til helse og miljø.  

 

Organisk solbeskyttelse

 

Det finnes noen organiske ingredienser som har naturlig solfaktor.

Jojoba Oil – SPF 4

Coconut Oil – SPF 2
Shea Butter – SPF 4
Hemp Seed Oil – SPF 6
Macadamia Oil – SPF 6
Sesame Seed Oil SPF 4

 

UV-varsel på yr.no

 

Yr.no har faktisk en egen side hvor du kan se en landsoversikt over hvor i landet det er sterkest stråling. 

http://www.yr.no/uv-varsel/

 

Kjære unge jenter

 

sol og hud3

Jeg er inderlig glad for at jeg ikke fortsatte solingen jeg holdt på med i oppveksten og tenårene. Med en mor som er opplagt forhekset av solen, og må benytte enhver anledning til å sole seg, og uten den kunnskapen vi har idag, maste hun stadig på at jeg måtte sole meg. Helst med ren olje eller vaselin og aluminiumsfolie under haka. Da ble det ekstra bra.

Jeg røyker, liker sene kvelder (liker er en underdrivelse) og har ikke alltid vært så flink med huden min. (Å kjære dere, ikke ta dette som skryt. Men sammenlignet med soltilbedere, som attpåtil er yngre enn meg, og ALDRI har røyket, så har de en hud som ser mye eldre ut.

Det jeg prøver å si, ved å høres ut som en skrytepave, er at solen har åpenbart større skadelige virkninger, enn sene kvelder og sigaretter.

Konsekvensene av solingen var ikke noe jeg tenkte på når jeg var i 20-årene. Det er vanskelig å tenke seg selv som en 40 åring. Det er så fryktelig lenge til, og bare merkelig å tenke på. Men det er da man ser skadene solen har påført gjennom årene. Og spesielt hvis du blir lett brent, er du utsatt.

Så kjære damer, unge og unge til sinns, ta vare på huden fra nå. Bruk heller litt tid på brunfargen, så sitter den lengre, og du unngår skader.

Reklamer

2 kommentarer om “Sol og hud

Veldig hyggelig om du gir en tilbakemelding eller legger igjen en hilsen!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s