Melatonin


melatoninDette virker kanskje kjedelig, men jeg finner dette stoffet veldig interessant! Melatonin er et spennede stoff(hormon) som kan vise seg å ha flere gode egenskaper forruten å hjelpe mot søvnproblemer. Noen forskere hevder at det kan brukes i behandling mot Alzheimers, ADHD, kreft og at det forsinker aldringsprosessen og forlenger levealderen. Synes dette er spennede saker, for jeg har selv god erfaring med å bruke det mot søvnproblemer, og at det i tillegg beskytter mot kreft og forsinker aldringsprosessen er helt greit 🙂

Dette er ikke dokumenterte effekter fordi det er forsket for lite på det til nå. Men at det har effekt mot søvnproblemer, kan jeg skrive under på. Når det er sagt har det forskjellig virkning fra individ til individ.

Jeg er imot dyreforsøk, men må innrømme at forsøket på å gi melatonin til mus i siste del av sin levealder, med resultat at de levde 20% lenger, er gode nyheter, og underbygger at det forsinker aldringsprosessen.

Hva er Melatonin?
Melatonin er et hormon som utskilles fra epifysen. Melatonin kalles “mørkets hormon”, det vil si at utskillelsen starter når solen går ned og mørket kommer. Melatonin-nivåene når et maksimum midt på natten, i tre-fire-tiden. På dagtid er det så lave nivåer at det er vanskelig å måle med nåværende måleinstrumenter. 

Melatonin finnes både i mennesker, dyr og planter, og antas å ha en regulerende effekt på døgnrytmen. Melatonin er i tillegg også en sterk antioksidant.

Melatonin er aldersrelevant

fullNår vi er nyfødt har vi store mengder av hormonet melatonin i kroppen, men nivået faller når vi når puberteten. Enkelte forskere har hevdet at økningen i søvnproblemer som sees med økende alder kan skyldes tilsvarende reduksjon i melatonin-nivåene. Det er interessant hypotese! Og i mine øyne virker dette veldig logisk når det er et velkjent problem med søvnproblemer blandt eldre. Og spebarn med sitt enorme søvnbehov. Logisk.

I USA og enkelte andre land er preparatet i salg i vanlige dagligvarebutikker som et kosttilskudd. I Norge er imidlertid preparatet reseptbelagt, og må søkes til hver enkelt pasient på et spesielt registreringsfritaksskjema. Ja, det er Norge det..

Skjemaet under viser nivåforskjeller på melatonin-nivået i kroppen relatert til alder.

peaks

Bivirkinger?

Det er få undersøkelser på bivirkninger, sikkerhet og langtidseffekter. Dette gjør at mange leger er restriktive til å forskrive melatonin. Selv om de fleste som tar melatonin ikke får bivirkninger, er det rapportert enkelt-tilfeller av depresjon og nedsatt fruktbarhet. Melatonin frarådes ved graviditet og amming.

Fordi melatonin regnes som et naturprodukt i blant annet USA, har ikke preparatet vært gjennom den vanlige testingen på dyr og mennesker som andre legemidler. Men de fleste som jobber med søvnproblematikk regner preparatet som trygt og effektivt hvis det benyttes på riktig måte.

Naturprodukt

Selvom det er et naturprodukt i utgangspunktet, er det sikrest å ta den kjemisk fremstilte varianten, fordi hvis man utvikler det fra dyr er det fare for overføring av sykdommer. OG – dyra får være i fred.

Riktig dosering er viktig

Å finne den rette doseringen er veldig individuelt, og jeg vil tro bivirkningene kan oppstå ved feil dosering. Hvis man føler seg groggy på morgenen og unormalt trøtt på dagen har man nok tatt for stor dose. Den mest vanlige doseringen er 3 mg.

Melatonin kan også tas tidlig på kvelden for å unngå den groggy følelsen. Ihvertfall ikke senere enn en time før leggetid.

Det er ment for å hjelpe deg i en overgangsfase. Og om du skulle trenge mer enn i en liten periode, så anbefales det å ta en uke pause hver måned.

Les også : Sov godt med Iherb

Har DU erfaring med melatonin? Vil gjerne høre!!

Veldig hyggelig om du gir en tilbakemelding eller legger igjen en hilsen!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s