Hjem > Ingredienser > Vegetabilsk Glyserin

Vegetabilsk Glyserin


glycerin1

 

Jeg har så lyst til å skrive litt mer om ingrediensene jeg bruker når jeg lager produktene mine. Kanskje det kan inspirere noen;)

Det er en rekke ingredienser som er veldig anvendelige og kan brukes i forskjellige typer produkter. Men som også kan brukes alene. Det er baseingrediensene. Vitaminer og forskjellige typer syrer (acid) som glykolsyre, salisylsyre ol, brukes i en mindre prosentandel enn baseingrediensene. Og kan varieres etter behov i større grad. Glyserin er en av baseingrediensene mine. Svært anvendelig. Og jeg bruker den både i bodylotion, ansiktsrens, dagkrem, hårkur/balsam. En må-ha ingrediens. 

For å lage sin helt egen formula er det lurt å kunne litt detaljert om ingrediensene man bruker, for å finne frem til den rette kombinasjonen. Enkelte ingredienser har også den egenskapen at de forsterker hverandre.  Ved å se på andres oppskrifter og ingrediensinnhold på kommersielle produkter, kan man lære mye.

Hva er Glyserin?

Se Wikipedias definisjon av glyserol.
Det er et karbohydrat som vanligvis er avledet fra planteoljer. Glyserin er en fargeløs, luktfri, tykk væske med søt smak, som brukes i en rekke ulike produkter. I kosmetikk og skjønnhetsprodukter er det en populær ingrediens på grunn av alle de gode egenskapene den har for forskjellige hudtyper. Glyserin er også brukt som konserveringsmiddel i matindustrien, i kosttilskudd og en sjelden gang som mykgjører i tekstilindustrien.

Det finnes tre typer glyserin

  1. Naturlig (vegetabilsk) glyserin som kommer fra vegetabilske oljer.
  2. Syntetisk glyserin.
  3. Glyserin fra petroleum (propylen glykol) som er vanlig i all kommersiell såpe og glyserin-såpebaser. 

Med andre ord indikerer ikke «glyserin-betegnelsen» på innholdsfortegnelsen noen garanti for at produktet er vegetabilsk.

Egenskaper for Vegetabilsk Glyserin

Glyserin er et fuktighetsbevarende middel ved å trekke fuktighet fra luften inn i huden slik at huden holder seg fuktig og næret.  Glyserin er ikke giftig for naturen, og er trygt å bruke i produkter for babyer og småbarn.

Glyserin er kjent for å være den mest allsidige av alle ingredienser som brukes i skjønnhetsprodukter fordi den ikke mister sin kjemiske stabilitet når den blandes med andre stoffer.

Negative egenskaper med Glyserin?

Noen hevder at glyserin ved å trekke til seg fuktighet fra luften, kan ende med å trekke ut fuktighet fra huden og gjøre den tørr.  Dette kan skje i svært tørre klima. Jeg har personlig ikke hatt noen negative erfaringer med glyserin. Tvertimot.  Så jeg er ikke sikker på denne påstanden.

Dette kan uansett unngåes ved å blande i feks olje eller aloe vera gele sammen med glyserinen. Det er glyserin i ren form som kan forårsake dette. Og etter min erfaring fungerer den utmerket sammen med andre ingredienser, og holder fint på fuktigheten i huden.

Glyserin for tørr hud og sprukne lepper

Det hevdes at glyserin er et av de beste ingrediensene for tørr hud og sprukne lepper. Den tiltrekker seg akkurat riktig mengde fuktighet som skal til for å fukte huden. Og er skånsom og uten bivirkninger. Glyserin er også bra som kur for psoriasis og eksem. I begrensede mengder kan glyserin brukes i ren form.

Glyserin i hudpleie

Det er ikke bare tørr hud som har nytte av glyserin. Den forebygger acnerelaterte hudproblemer, og sies å redusere og minske forekomsten av rynker og fine linjer. Glyserin beskytter også mot bakterielle hudinfeksjoner.

Glyserin kan blandes sammen med din bodylotion eller ansiktskrem for å tilføre glyserinens egenskaper. Den kan også brukes som kur for tørre lepper ved å smøre på ren glyserin morgen og kveld.

Glyserin for håret

Hår og hodebunn har også nytte av glyserinens fuktighetsgivende egenskaper. Og den hevdes å stimulere hårveksten og styrke håret. Tørr flassende hodebunn kan kureres ved å gni vegetabilsk glyserin direkte i hodebunnen.

Bruk av Glyserin

Glyserin kan blandes med oljer, vann, honning, eteriske oljer, aloe vera gele eller juice ol. Det er helt opp til deg og ditt formål som avgjør det . Glyserin er veldig anvendelig. Og i og med at det er sikkert i sin rene form, så kan du jo ikke trå feil. Noen ingredienser er jo slik at de kan virke irriterende i større mengder. Dette trenger du ikke ta hensyn til med glyserin.

Jeg bruker noen prosent med glyserin i bodylotion, ansiktskrem, rensekremen, hårkur. En veldig anvendelig ingrediens som sagt.

Hvor får man tak i Vegetabilsk glyserin?

Har lest at man får kjøpt det på apotek eller fargehandelen. Jeg kjøper glyserin på Coastal Scents.  Der koster det 36 kroner for 473 ml. Fresholi er også et alternativ. (Har ikke prøvd der selv)

Min mening

Jeg liker ingredienser som er gode alene. Og som i utgangspunktet ikke trenger andre ingredienser for å gjøre noe positivt for huden. Hvis mesteparten av de ingrediensene man bruker fyller det kriteriet, så kan man lage gode saker.  Å lage en god formula synes jeg er utrolig spennende. Og jeg leser stadig om nye ingredienser jeg får lyst til å tilsette. For eksempel diverse rene vitaminer for huden, som gjemmer seg bak skumle navn som l-ascorbic acid ol. Det skal jeg skrive mer om. Men da er vi inne på ingredienser som brukes i mindre doser. Glyserin er en av base ingrediensene.

Advertisements
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. 9. januar 2012, kl. 00:04
  2. 23. februar 2012, kl. 00:07

Hva tenker du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: